Τι είναι οι σταθεροποιητές τροφίμων
Οι σταθεροποιητές τροφίμων επιτρέπουν τη διατήρηση της φυσικο-χημικής κατάστασης ενός τροφίμου
Ρόλος των ουσιών αυτών είναι να σταθεροποιούν τη σύνθεση των τροφών
Σταθεροποιούν, συντηρούν ή εντείνουν το υπάρχον χρώμα ενός τροφίμου.
Φέρονται με τους κωδικούς Ε400 έως Ε499.
Οι σταθεροποιητές (γαλακτοματοποιητές, σταθεροποιητές, πυκνωτικά, πηκτικά μέσα) είναι φυσικές ή συνθετικές ουσίες που προστίθενται στις τροφές, σε όσες είναι έτοιμες για κατανάλωση και σε ποτά – αναψυκτικά.
Μείγματα σταθεροποιητών για:
- Μαγιονέζα
- Μουστάρδα
- Παγωτό
- Σως
- Σοκολατούχο γάλα
- Κρέμα γάλακτος
- Dressing salads
Σταθεροποιητής ΑΓΑΡ ΑΓΑΡ Ε406
Ο σταθεροποιητής με την ονομασία ΑΓΑΡ ΑΓΑΡ Ε406, είναι φυσικός πτητικός παράγοντας, παράγεται από διάφορα φύκη του είδους Rhodophyceae στις Η.Π.Α και την Ιαπωνία. Χρησιμοποιείται ευρέως και δεν έχουν γίνει γνωστές τυχόν παρενέργειες από την κατανάλωσή του μέχρι σήμερα.